Za navodila upravljanja kazal in čiščenja predpomnilnika v Magento 2.x kliknite tukaj.

Zavihka „Sistem“ prav pogosto ne boste obiskali, se pa v njem nahajata dva menija, ki ju boste morda vseeno želeli kdaj uporabiti, saj posredno vplivata na hitrost objave sprememb na izdelkih ali v tekstih. 

Gre za zavihka „Upravljanje kazal“ in „Upravljanje predpomnilnika“.

Velika verjetnost je, da vidite v vaši administraciji bistveno manj gumbov, kot je prikazanih na sliki, saj so ti pogojeni z modularnimi dodatki in administrativnimi pravicami skrbnikov sistema.

 

Upravljanje kazal

Ko se na izdelku ali kategoriji spremeni določen podatek, se ta ne zapiše nujno takoj v t.i. „index“ -> Kazalo

Šele ko se podatek ali sprememba zapiše v kazalu, se ta pokaže tudi obiskovalcem spletne strani. Vsako posamezno kazalo skrbi za določen obseg podatkov. Tako je npr. eno kazalo za cene, drugo za atribute, tretje za podatke o kategoriji itn...

Privzeta nastavitev vseh kazal je, da se vsak podatek zapiše v kazalo takoj po opravljeni spremembi („Ob shranjevanju). Na ta račun lahko urejevalnik sicer počasneje deluje (ob shranjevanju), bo pa sprememba na strani vidna takoj po shranjevanju.

Urednik pa lahko spremeni nastavitev posameznega kazala na „Ročno osveževanje“. V tem primeru spremembe ne bodo vidne, dokler se kazala ročno ne osveži. Spodaj je prikazan pogled urejevalnika kazal z legendo glavnih funkcij.

  1. možnosti za izbiro kazal
  2. izbrani način osveževanja kazala (ročno / ob shranjevanju)
  3. datum zadnje osvežitve kazala
  4. z gumbom „Pošlji“ poženemo izbrano akcijo za izbrana kazala (osveži / spremeni način osveževanja)

 

Upravljanje predpomnilnika

Predpomnilnik pa poskrbi, da se uporabniku, ki obišče vašo spletno stran, hitreje ponudi določene vsebine spletne strani. Vključen predpomnilnik si zato „zapomni“ kako neka stran izgleda in vam ob obisku strani ponudi „shranjeno“ vsebino.

Nekateri elementi (in/ali vsebine) vaše spletne strani se namreč ne spreminjajo pogosto in jih je zato mogoče shraniti v t.i. „predpomnilnik“ in uporabniku hitreje servirati, kot iz samega strežnika. Funkcija pride do izraza predvsem pri večjem številu sočasnih obiskov, ki bolj obremenjujejo strežnik.

Na samo hitrost delovanja strani ima torej vključen predpomnilnik pozitiven vpliv.

Obratno kot pri kazalih, pa lahko vključen predpomnilnik povzroči, da neke izvedene spremembe na strani ne boste videli. V tem primeru morate predpomnilnik ročno osvežiti, da s tem na nek način trgovini sporočite, da se je tista stran spremenila in da jo mora na novo naložiti v predpomnilnik, staro verzijo pa izbrisati iz pomnilnika.

 

Priporočila glede kazal in predpomnilnika

  • Če želite, da vaš urejevalnik hitreje shrani podatke, spremenite način osveževanja vseh kazal na „Ročno osveževanje kazal“. Kazala po končanem urejanju ročno osvežite.
  • Za hitrejše delovanje strani za uporabnike, priporočamo vključene vse predpomnilnike. Če boste dodajali nove vsebine ali urejali statične strani ali statične bloke, ročno osvežite celoten predpomnilnik
  • Če na strani ne vidite prave cene, opisa ali drugega podatka o izdelku ali kategoriji, osvežite najprej kazala, po potrebi pa nato še predpomnilnik (če spremembe kljub osvežitvi kazal še ne bodo vidne).
  • Če na strani „O-nas“ (ali kakšni drugi statični strani ali statičnem bloku) ne vidite spremembe vsebine, ki ste jo pred tem naredili preko urejevalnika, osvežite predpomnilnik.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets


Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".