Sekcije na spletni strani so zelo pomemben del pri strukturiranju vsebine. Poleg tega imajo še dodatne prednosti, saj z uporabniškega vidika s tem lahko spletni strani drastično izboljšate njeno uporabnost. Če torej še ne znate dodajati sekcij, si oglejte naša navodila ali pa nas vprašajte. 

 

Sekcije ponavadi delimo v 2 skupini ali več, in ravno zato ta reprezentativni vsebinski element imenujemo Skupina sekcij. Skupine sekcij lahko dodajate kamorkoli na vaši spletni strani, pod pogojem da je to vsebinski del spletne strani. V primeru da v lastnostih strani, stran razdelite na več stolpcev, lahko sekcije vstavljate tudi v vsak stolpec posebej. 

 

 

Skupine sekcij

Za dodajanje skupin sekcij, na zgornjem levem meniju kliknite na Dodaj vsebino > Skupine sekcij, nakar se bodo pojavila zelena področja, kamor lahko nato dodate skupino sekcij. Izberite zeleno področje in kliknite vanj. Odprlo se vam bo okno, kjer vaši skupini sekcij lahko določite končni videz.   

 
Postavitev skupine sekcij je lahko navpična (vertikalna) (sekcije se nahajajo ena pod drugo) ali vodoravna (horizontalna) (sekcije se nahajajo ena ob drugi). Primer postavitve se vam bo ob nastavitvah prikazoval na desni strani.

 

 

Glede na vašo postavitev (orientacijo), se bodo v padajočem meniju za določanje Sloga, pojavile različne možnosti.   

 • Pri vodoravnih sekcijah lahko izbirate med klasičnim slogom in slogom z zavihki.
 • Pri navpičnih sekcijah lahko izbirate med klasičnim slogom, slogom z jezički, stisljivim ali animirano stisljivim slogom in pa slogom harmonike. 

 

Kakšna sta torej končni izgled in uporabnost skupine sekcij ob uporabi zgoraj naštetih slogov?:

 • Klasičen slog: Sekcije se prikazujejo ena ob drugi (pri vodoravni orientaciji) ali ena pod drugo (pri navpični orientaciji). Klasično postavitev lahko koristite za uvodne sekcije, za zapolnjevanje strani, ali pa za izpostavljanje določenih dejstev z drugih strani.
 • Slog z zavihki: Ta pogled vam omogoča, da pod vsak zavihek dodate še večjo količino vsebine. Pri tem je potrebno vedeti, da je lahko naenkrat odprt samo en od zavihkov. Ob osveževanju strani oz. ko obiskovalec pride na stran, kjer se nahaja skupina sekcij z zavihki, se bo vedno najprej prikazal zavihek, ki je prvi v vrsti.
 • Stisljiv slog: Stisljiv slog je dejansko enak kot pri klasičnem, s to razliko, da je lahko vsaka izmed sekcij stisnjena vase ali razširjena. Torej lahko izbirate tudi med tem ali naj bo določena sekcija stisnjena že od samega začetka ali pa naj bo razširjena.
 • Animirano stisljiv slog: Sekcije so tudi tukaj lahko stisnjene ali razširjene. Ta slog se od stisljivega razlikuje samo po tem, da so efekti animirani.
 • Slog harmonike: Tako kot pri zavihkih, je tudi tukaj možno imeti naenkrat odprto samo eno sekcijo. Ko obiskovalec odpre katerokoli sekcijo, se vse ostale zaprejo s pomočjo razburljive animacije. Ob osveževanju strani oz. ko obiskovalec pride na stran, kjer se nahaja skupina sekcij, se bo vedno najprej prikazala sekcija, ki je prva v vrsti.

 

Ločilniki, ki so na voljo le pri vodoravni postavitvi, omogočajo da med sekcijami ustvarite vizualno ločnico in jih ločite med seboj z navpičnimi črtami.

 

Določanje najmanjše višine je na voljo le pri slogu z zavihki (za vodoravno in navpično postavitev). Če višine ne določate posebej, se prednastavljena višina prilagaja višini vsebine (teksta in slik v sekciji). Mogoče je pri tem moteče to, da se glede na odprti zavihek lahko nato spreminja višina celotne spletne strani. Temu se lahko izognete tako, da določite najmanjšo višino, do katere se sekcija nato lahko zmanjša. 

 

Ko ste enkrat zaključili z urejanjem izgleda skupine sekcij, lahko nato začnete dodajati sekcije. Kliknite na gumb Dodajanje in sistem vam bo ponudil imenovanje prve sekcije.

 

 

Sekcije

Glede na to, da ste izgled sekcije že določili z dodajanjem skupine sekcij, je sedaj potrebno dodati še posamezne sekcije ter njihovo vsebino. Znotraj okna za dodajanje sekcij, boste opazili dodatne nastavitve:

 

 

 • Naziv (ime sekcije) je naslov sekcije, ki se prikaže na gumbu sekcije, ki pa ga lahko, v primeru če ne želite imenovati sekcije, pustite praznega.
 • Sekcije lahko povežete z drugo podstranjo v sklopu vaše spletne strani ali pa neko zunanjo spletno stranjo. (Samo sekcije s klasičnim slogom postavitve) 
   

 • Pri posebnih možnostih, lahko posebej določate ali naj se sekcija ob osvežitvi strani ali prihodu obiskovalca na stran stisne ali razširi. (Možno samo pri stisljivih slogih postavitev)
 • Pivzeta širina vam omogoča, da za vsako od sekcij, ki se nahajajo v skupini sekcij, določite širino. Naprimer, če želite imeti 4 enako široke sekcije, naj bo privzeta širina za vsako sekcijo 25%. Če namreč širine ne določite posebej, bodo sekcije tako široke, kot je širok ali naslov sekcije ali pa vsebina v sekciji.
 • Možnost za dodajanje naslovnih slik je zaenkrat namenjena bolj zahtevnim uporabnikom, najdete pa jo lahko predvsem pri malo bolj sofisticiranih grafičnih dizajnih.

 

Dodajte sekcijo in že lahko začnete dodajati tudi vsebino. Kliknite na Dodaj vsebino v zgornjem levem meniju administracije, nakar se bodo zopet pojavili zeleni kvadrati, ki označujejo vsa možna področja, kamor lahko dodajate vsebino. Meddrugim se bodo ti zeleni kvadrati pojavili tudi v skupini sekcij oz. sekciji, ki jo želite opremiti s to vsebino. Klknite torej na pravo področje v sekciji in ji dodajte vsebino.

 

Če želite že obstoječi skupini sekcij dodati novo sekcijo, preletite skupino sekcij z miško in nato kliknite na ikono  za dodajanje novih elementov v sklopu skupine sekcij. Zeleni kvadratki vam bodo nakazali, kam lahko postavite novo sekcijo. Kliknite na zeleno polje, nakar se vam bo odprlo okno za nastavitev nove sekcije.

 

Za urejanje vaših skupin sekcij ali posameznih sekcij, jih je najprej potrebno preleteti z miško v administracijskem pogledu in nato klikniti na modro ikono  za urejanje. Če modro ikono za urejanje tudi najprej samo preletite, boste imeli še možnost, da jih brišete, kopirate, premikate, ipd.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets


Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".