Z uporabo preprostega vmesnika lahko s Spletnikom v zelo kratkem času in z minimalnimi napori ustvarite različne tipe obrazcev, za interakcijo in zbiranje informacij o vaših spletnih obiskovalcih. 

Urejevalnik obrazcev je zelo podoben urejevalniku teksta in slik, z dodatko razlicnih možnosti za popolno kustomizacijo vaših obrazcev. Omogoča vam vstavljanje različnih vnosnih in izbirnih polj, s katerimi lahko ustvarite poljuben spletni obrazec - kontaktni, za dodatne informacije, za naročanje, anketni obrazec, za naročanje na obveščanje, vprašalnik, itn

Določite lahko tudi, kaj se bo zgodilo po oddaji obrazca - ali bo pošiljatelj prejel kakšno e-obvestilo, se bo sporočilo objavilo v forumu ali blogu, morda celo na sami strani ali pa boste pošiljatelja z oddajo prijaviti v določen poštni seznam.

Kako s sistemom Spletnik na stran dodati obrazec

Dodajanje obrazca na spletno stran je s Spletnikom zelo enostavno opravilo, za katerega ne potrebujete programerskega znanja.

Obrazec je, tako kot števec obiska, HTML izseček, poštni seznam in forum, oz. blog, napredni vsebinski element, ki ga morate pred pričetkom uporabe najprej izbrati iz menija Dodaj vsebino (Build), ki se nahaja v levem zgornjem kotu. Potegnite element Obrazec (Form) na želeno mesto na strani. Kliknite v polje in odprl se bo urejevalnik obrazcev. Nad gumb Pošlji (Send), lahko dodajate različne tipe vnosnih polj - tekstovna, izbirna, za obkljukat, gumbke in jih primerno tudi razporejate.

Pregled različnih vnosnih polj, ki jih obrazec lahko vsebuje

1. Tekstovno polje 

Tekstovno polje lahko v vašem obrazcu uporabite za vnos besedila, ki ni predolgo in ga ni potrebno predstavljati v dveh vrsticah. Če želite v obrazec dodati tekstovno polje, v opravilni vrstici urejevalnika obrazcev (Form Elements) pritisnite gumb. Sedaj kliknite na tekstovno polje, ki ste ga ravnokar dodali in na desni strani urejevalnika se bodo prikazale različne možnosti urejanja tega tekstovnega polja.

Pri dodločitvi tipa vnosa, opredeljujete vrsto vsebine, ki jo uporabnik posreduje preko obrazca. Če pri tipu določite Tekst (Text), bodo vnosi prikazani točno tako, kot jih je vnesel uporabnik. Če določite vnosne informacije kot Geslo (Password) bodo pri vnašanju vidni le **** , tako da geslo drugim uporabnikom ne bo vidno. Skriti (Hidden) tip pa od uporabnika povzame koristne sistemske informacije (npr. IP naslov, vrska operacijskega sistema,..). Skrita polja uporabnikom niso vidna.

  • Ime (Name) je, tako kot pri ljudeh, potrebno za identifikacijo obrazca, saj je ta podatek potreben tako znotraj samega urejevanlika obrazca, kot tudi pri povezovanju s forumom ali blogom na vaši spletni strani. Zato je za lažjo prepoznavo informacij potrebno vsakemu polju obrazca določiti unikatno ime.
  • Širino (Width) vnosnega polja lahko spreminjate z vnosom številčne vrednosti njegove velikosti, ali pa s pomikom stranskih kontrolnikov (pojavili se bodo s klikom na izbrano vnosno polje).
  • Največja dolžina (Max Length) predstavlja največje število simbolov (črk, številk, znakov), ki jih polje lahko sprejme. Obrazce lahko kljub majhni velikosti sprejme toliko simbolov, kot jih tukaj določite.
  • Polje Veljavno če (Validate As) vam dopušča, da določite tip informacij, ki jih v vnosnem polju pričakujete od uporabnika - sicer obrazca ne bodo mogli oddati. Npr polje, kamor naj uporabnik vnese e-mail naslov, bo veljavno le, če bo vnos v obliki email naslova. Če tako uporabnik vnese vsebino, ki ne ustreza zapisu elektronskega naslova (kot primer@email ali peter.kosir.com) se mu bo pri poskusu oddaje obrazca izpisalo obvestilo z oznako polj, kamor je vsebine vnesel napačno.  
  • Privzeta vrednost (Default Value) - Ta vrednost se bo ob odprtju obrazca izpisala kot vnos v polje, vendar jo bo lahko obiskovalec tudi spremenil. Uporabite pa lahko posebne ukaze, s katerimi se izpišejo dolocene specificne vrednosti:
    • $date - Datum v zapisu YYYY-MM-DD
    • $date_time - Datum in cas v zapisu YYYY-MM-DD HH:MM
    • $browser_ver - Verzija brskalnika in operacijski sistem
    • $referrer - Stran, s katere je obiskovalec dostopil do obrazca (vstopna stran)
    • $ip - Obiskovalcev IP naslov

2. Tekstovno polje

Tekstovno polje (Text Area Field) je nadvse podobno tekstovnemu polju, le da je primerno tudi za daljše, večvrstične vnose besedila. Če želite dodati tekstiovno področje kliknite . S klikom na tekstovno področje, ki ste ga ravnokar dodali se vam na desni strani urejevalnika obrazcev prikažejo dodatne možnosti za urejanje tega polja.

Možnosti Ime (Name), Širina (Width), Veljavno če (Validate As) in Osnovna vrednost (Default Value) so enake kot pri tekstovne pollju. Pri tekstovne področju pa so na voljo še:

  • Višina (Height) tekstovnega podrocja - višino lahko spreminjate z vnosom vrednosti višine ali s pomikanjem mejnih crt tekstovnega polja.
  • Prelom besedila (Wrap) - določa lomljenje sporočila tega polja v poslanem e-sporočilu ali pri objavi v forumu ali blogu. Izberite Osnovno vrednost (Default), da bosta vaš privzeti brskalnik in poštni odjemalec samodejno prilagodila lomljenje besedila. Izberite Brez lomljenja (Off), če le-tega ne želite. Izberite Fizično (Physical), če želite, da se besedilo prikaže tako, kot je bilo prikazano v tekstovnem področju. Izberite Virtualno (Virtual), če želite, da vaš poštni odjemalec doloci najustreznejše lomljenje besedila.

3. Izbirna polja

Izbirno polje (Select Field) je vnosno polje s seznamom možnosti, ki so uporabniko na izbiro. Izbirno polje s seznama opravilne vrstice dodate s klikom na ikono. S klikom na izbirno polje , ki stre ga ravnokar dodali, se vam na desni strani urejevalnika obrazcev prikažejo dodatne možnosti urejanja tega polja. Možnosti, ki se vam prikažejo, so:

  • Vrsta (Type) - če izberete "Meni (Menu) bo izbirno polje dsrnik z več možnostmi. Če izberete Seznam (List) bodo možnosti nanizane ena pod drugo.
  • Prikazane bodo tudi dodatne možnosti: Ime (Name) je točen prikaz besedila, ki bo prikazano v drsniku z možnostmi / seznamu, in Vrednost (Value) je tekst, ki vam bo poslan v elektronski obliki, ali objavljen na forumu, če uporabnik izbere to možnost. S smerniki gor/dol lahko ustrezno razvrstite izbirne možnosti v drsniku ali v seznamu. Možnosti lahko tudi brišete in določate privzete vrednosti. 

4. Izbirni kvadratki

Izbirni kvadratki (Checkbox) se uporabljajo, ko lahko uporabnik pri posameznem vprašanju izbere več možnih odgovorovSamostojni izbirni kvadratek lahko uporabite tudi za prikaz možnosti "da/ne".
Če želite dodati izbirni kvadratek, kliknite v opravilni vrstici urejevalnika obrazcev ikono ☑ in na desni strani urejevalnika se vam bodo prikazale dodatne možnosti njegovega urejanja.

  • Izbirni kvadratki imajo, tako kot vsi drugi elementi obrazca, svoje ime (Name), po katerem so prepoznani v elektronskem izpisu rezultatov, objavi v forumu ali blogu in urejevalniku predloge. 
  • Nalepka kvadratka (Label/Placeholder) uporablja kot tekst za bralnike zaslona. 
  • Vrednost (Value) posameznega kvadratka predstavlja enega izmed odgovorov na zastavljeno vprašanje. Če npr. za vrednost kvadratka dolocite pritrditev "Da", bo ob označitvi tega kvadratka obiskovalec pritrdilno odgovoril na zastavljeno vprašanje.
  • Če pri posameznem kvadratku obkljukate možnost Privzeta vrednost (Select by Default), bo kvadratek ob odprtju obrazca že označen.
  • Lahko pa določite tudi obvezna polja oz. kvadratke (Mandatory). Tako uporabniki ne bodo mogli oddati obrazca, dokler ne obkljukajo obveznih kvadratkov (npr. "Ali se strinjate s pravnimi pogoji....")

5. Radio gumbi

Radio gumbe uporabljamo, ko imamo na voljo več, med seboj izključujočih možnosti - ko lahko uporabnik izbere le eno izmed naštetih možnosti. Radio gumbi se navezujejo na določeno všprašanje v obrazcu - klik na neizbran radio gumb, bo samodejno odznačil prejšnji izbrani radio gumb v tej skupini.

Če želite dodati radio gumb, v urejevaniku obrazcev kliknite 🔘. S klikom na vstavljeni radio gumb, se vam na desni strani pokažejo možnosti urejanja njegovih lastnosti.

  • Vsi rado gumbi, ki predstavljajo možne odgovore pri istem vprašanju, morajo pripadati isti skupini. Skupine (Radio Group) torej predstavljajo posamezna vprašanja.
  • Vrednosti (Value) posameznega gumba predstavljajo dejanski odgovor na zastavljeno vprašanje. Vrednost gumba se ob oddaji posreduje preko elektronske pošte ter v forum in/ali blog. Vzemimo za primer vprašanje "Ali vam je moja spletna stran všeč", vi pa želite obiskovalcem ponuditi na voljo 3 možnosti: "Da", "Ne" in "Potrebuje še nekaj dodelave". Skupina tega vprašanja bi tako lahko dobila ime "Vam_je_stran_vsec", vrednosti gumbov pa bi bile "Da", "Ne" in "Potrebuje še nekaj dodelave". Če bi obiskovalec izbral možnost "Da", bi ob objavi v forumu ter preko elektronske pošte prejeli napis Vam_je_stran_vsec: Da
  • Privzeta vrednost (Selected by Default) ter obvezna polja (Mandatory) delujejo enako, kot pri izbirnih kvadratkih.

6. Gumb za pošiljanje

Gumb za oddajo je bistveni element obrazca - informacije, ki jih je uporabnik vnesel, posreduje na elektronski naslov, forum / blog ali poštni seznam. Ker obrazec brez gumba za oddajo ne more delovati, ga ne izbrišite. Z enim klikom na gumb za oddajo se vam na desni strani urejevalnika prikažejo nastavitve gumba.

Pod Napis (Button Caption) določite tekst, ki se bo prikazoval v gumbu za oddajo. Določite lahko tudi, na katero stran bo uporabnik preusmerjen po kliku gumba za oodajo (npr. na stran, kjer se mu zahvalite za uspešno oddano sporočilo). Akcijske funkcije pa določajo, kaj se z vsebino obrazca zgodi po oddaji, pri čemer so možnosti v nadaljevanju podrobneje opisane.

Možnosti v obrazcu - Za uspešno dokončanje obrazca, je potrebno določiti funkcije gumba Oddaj (Send)

  • Ali bodo rezultati poslani na določen elektronski naslov?
  • Ali bodo rezultati objavljeni v forumu ali blogu na vaši spletni strani?
  • Ali bo elektronski naslov pošiljatelja oddan na določen poštni seznam vaše spletne strani

Poglejmo si, kako lahko katero izmed teh ali kar vse te možnosti uporabite v vašem obrazcu s klikom na Nastavitve obrazca (Form Settings).

1. Pošlji na email naslov

Recimo, da želite rezultate vpisa v obrazec prejeti v obliki elektronskega sporočila. Obkljukajte možnost Pošlji na email naslov (Send to Email) in prikazalo se bo okno z dodatnimi nastavitvami. V polju Za (To Email) določite elektronski naslov, na katerega želite sporočilo prejeti. Polje Od (From Email) je prednastavljeno glede na vaše nastavitve.

Določite še Zadevo (Mail Subject), da boste sporočilo po prejetju lažje razpoznali in format elektronskega sporočila. Če boste določili običajen (Plain) format, bo vsakršno oblikovanje v obrazcu izgubljeno. Če boste izbrali "HTML" format, bo prejemnik poročila prelej email v HTML obliki, vendar le v primeru email odjemalec to podpira.

Za prikaz dodatnih informacij v posredovanem elektronskem sporocilu, uporabite možnost tekstovne predloge in odprl se bo urejevalnik predlog

Urejevalnik tekstovnih predlog je podoben okrnjenemu urejevalniku teksta in slike in vsebuje gumb za shranjevanje predlog ter preklic sprememb ter posledicno vrnitev v urejevalnik obrazcev. Urejevalnik tekstovnih predlog vam omogoča poljubno sestavo poročila, ki ga boste prejeli po oddaji obrazca na vaši spletni strani. Uporabite drsni meni z vrednostmi, ki jih lahko v predlogo poljubno vstavljate. Opazili boste, da se vse vrednosti v predlogi izpišejo z oznakami njihovih imen. Ko ste tekstovno predlogo pripravili, jo shranite, po vsaki oddaji obrazca na vaši spletni strani, pa boste na vaš elektronski naslov prejeli poročilo, katerega vsebina bo ustrezala predlogi, ki ste jo naredili v urejevalniku

2. Pošlji potrditveni e-mail

Ta možnost vam omogoča ažuren odgovor pošiljatelju z obvestilom o uspešno oddanem sporočilu. Če v obrazcu izberete možnost Pošlji potrditveni email (Send Confirmation Email), se prikaže podrocje z dodatnimi nastavitvami. V izbirnem polju "Za (To Email)" izberite ime vnosnega polja, kamor je obiskovalec vnesel svoj email naslov. Tako boste poskrbeli, da bo sporočilo poslano na naslovm, ki vam ga je posredoval obiskovalec. To možnost priporočamo, ko želite preveriti, če je uporabnik podal pravilno zapisan elektronski naslov. Nato v polje "Od (From Email)" vnesite email naslov, iz katerega bo potrditveni email poslan. V polje Zadeva (Mail Subject) vnesite željeno naslovno sporocilo potrditvenega emaila. Izberite običajen, oz. HTML format poslanega sporočila. Če želite preurediti vsebino poslanega sporočila, pa izberite možnost urejanja email predloge (Template).

3. Objavi v podatkovni bazi

Izpolnjene podatke obrazca lahko tudi pošljete v podatovno bazo. To mogoča zadnja opcija Pošlji v podatkovno bazo (Send To Database). Pri opciji Podatkovna baza (Database) lahko izberete obstoječo podatkovno bazo ali pa ustvarite novo preo izbire Nova podatkovna baza (New Database). V tem primeru se vam odpre podnastavitev Ime nove podatkovne baze (Database Name), kamor vnesite želeno ime. Dodatni nastavitvi v tej sekciji sta Zahtevaj potrditev (Require Confirmation) in Zahtevaj odobritev (Require Approval) s strani podatkovne baze.

Čarovnik za obrazce

Za še lažjo uporabo ima Spletnik prednastavljena Kontaktni obrazec (Contact Form). Na voljo je s predpripravljenimi vnosnimi polji, ki jih z lahkoto ustrezno prilagodite. Če želite na stran dodati kontaktni obrazec, kliknite zgoraj levo na Dodaj (Build) ter poiščite Kontaktni obrazec (Contact Form) in ga povlecite na želeno mesto na strani. Za urejanje veljajo enaka pravila kot pri klasičnem obrazcu.

Ko ste zaključili z delom, kliknite na Objavi (Publish) desno zgoraj in spremembe na strani bodo vidne vsem obiskovalcem.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets

Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".