Dodaj in uredi slike

Z uporabo urejevalnika teksta in slik, lahko vašo vsebino ilustrirate tudi s slikami. 
S tem lahko naredite vašo vsebino še bolj privlačno in kot tako še bolj atraktivno.  Za dodajane slike odprite urejevalnik teksta in slik in kliknite tja, kamor želite vstaviti sliko. V orodni vrstici kliknite na ikono  Vstavi sliko. Na desni strani se bo pojavilo okence za dodajanje slik:

 

 

   

Z izborom možnosti datoteka iz spustnega seznama lahko naložite sliko, ki je shranjena lokalno na vašem računalniku. To naredite teko, da kliknete gumb Browse, na vašem računalniku poiščite željeno sliko in jo naložite.

Z izborom možnosti url iz spustnega seznama lahko dodate sliko, ki je že naložena na nekem strežniku. To naredite teko, da vpišete povezavo do slike in kliknete gumb Potrdi.

S klikom na zavihek Library pa boste lahko izbirali med prednaloženimi slikami.

Ko ste v urejevalnik teksta in slik že vstavili sliko, jo lahko nato še naknadno oblikujete. Kliknite na sliko in na desni strani se vam bodo ponudile različne možnosti.  Sliki lahko določite rob, oblivanje, velikost, položaj in razne dodatne efekte.  

Spremenite lahko izbrano sliko v vsakem trenutku s klikom na gumb Spremeni. Izberite Uredi in slika se bo odprla v zunanjem urejevalniku kjer velja osnovno urejanje slik, kot so rastline, obrnite in zavrtite, spreminjanje velikosti in omejene posebne učinke.

Izbrano sliko lahko spremenite kadarkoli s klikom na gumb Spremeni. 

Če bi želeli sliko urejati kliknite na gumb uredi in slika se bo odprla v zunanjem urejevalniku, ki vam omogoča osnovno urejanje slik, kot so crop, flip, rotate, resize, in omejeni posebni učinki.
Privzete možnosti vam omogočajo, da nastavite poljubno velikost slike tako, da določite željeno širino in višino. Pri menjavi velikosti, je priporočljivo , da kliknete na ikono in s omejite popačenje slike. Na primer ko spremenite širino slike, se bo višina slike  sorazmerno prilagodila na spremenjeno širino. V kolikor sliki želite povrniti prvotno velikost pa to lahko naredite s klikom na povezavo Ponastavi. 


OPOMBA: Spreminjanje širine in veliskosti slike v urejevalniku ne spremeni dejanske velikosti slike ampak sliko ob vizualni naložitvi strani v brskalnik  le prilagodi na velikost, ki ste jo določili. Za optimizacijo večjih slik pa je priporočljivo, da velikost slike spremenite z nekim zunanjim programom za urejanje slik in s tem pripomoremo k hitrejšemu nalaganju spletne strani.


Alt text in Mouse-over caption polje omogoča, da sliki dodate poljuben opis, v katerem na kratko vpišete kaj slika predstavlja. To besedilo se bo nato prikazalo, ko uporabnik zapelje miško čez sliko. Rollower napis je tudi pomemben za pravilno optimizacijo za iskalnike, zato je priporočljivo, da jih dodate pri slikah, ki so pomembne za vašo spletno stran.

 

 

Zadnja privzeta možnost pa vam omogoča tri različne poravnave slike in stile poteka besedila za vsako sliko posebej. 

  1. No wrapping: Sliko postavi na sredino
  2. left wrap: Sliko postavi na levo
  3. right wrap: Sliko postavi na desno

V desnem spodnjem kotu okna imate gumb s katerim lahko omogočite napredne možnosti za urejanje slik.

 

 

Z možnostjo Spacing Around Image določimo okoli slike slike prazen prostor. Torej če imamo sliko dodano med besedilo lahko besedilo odmaknemo od slike.

 

Možnost Image Effects vam omogoča, da na sliko lahko dodate razne posebne efekte.

 

Opomba: Učinki efektov na sliki, ne bodo vidni v urejevalniku besedila in slik.

 


Image border vam omogoči, da sliki dodate rob. Samemu robu slike lahko določite kakšne barve bo rob in širino roba.

Mouse-over image doda element interaktivnosti na spletni strani, lahko pa tudi nakazujejo na to, da se bo nekaj zgodilo če kliknejo na sliko. V spodnjem primeru lahko vidite, da slika spremeni barvo, ko se z miško zapeljete čez, hrati pa je slika tudi povezava.

 

Fade in and Dissolve efekt na prvi pogled izgledata zelo podobno, vendar je med njima zelo pomemba razlika, ko sta efekta dodana sliki, ki je transparentna. Pri efektu Fade in se prvotna slika in slika efekta združita tako, da se ob preletu z miško prikažeta obe. Pri efektu Dissolve pa se prvotna slika ob preletu z miško skrije in se prikaže samo slika efekta.

 

Zbledi in raztopimo učinke na prvi pogled videti zelo podobno, vendar obstaja zelo pomembna razlika, ko si jih uporablja za slike, ki imajo pregledne dele. Z zbledijo v normalnem slike ostaja, medtem ko so v kombinaciji z miško nad sliko zbledi-in na vrhu in na dveh. Z raztopimo normalno podobo zbledi-out, medtem ko je kazalec nad sliko zbledi-in na vrhu - oba slike so izmenično. Mouse-over spodnje slike držali razliko med obema učinkov.

OPOMBE: Mouse-over Image in Image Effects med seboj nista kompatibilna in na eni sliki lahko uporabljate samo eno izmed teh dveh možnosti.
Kompatibilnost s spletnimi iskalniki:

  1. "Iris" efekt bo pokazal pravokotnike namesto krogov v IE7 / 8.
  2. Safari in Chrome uporabniki pa  lahko opazijo trzljaje miške ob prehodu čez sliko.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets


Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".