Urejevalnik teksta in slik vam omogoča, da stran strukturirate po svojih željah
Stran lahko razdelite v več področij, vstavljate HTML kodo, dodajate slike in druge medijske vsebine, skratka lahko jo oblikujete po svojih željah. Prva stvar, ki jo pri tem morate poznati pa je uporaba tabel. S tabelami boste ovrgli vsakršno možnost, da se bo vsebina spletne strani na različnih zaslonih ali v različnih brskalnikih prikazovala različno. Če tekst vstavite v tabelo, ki ji preddoločite velikost, je možnost da se bo tekst prikazoval različno zelo majhna. S tabelo torej določite natančno pozicijo elementa na strani. 

 

   
Za dodajanje tabele, odprite urejevalnik teksta in slik in kliknite na gumb  Vstavi tabelo
V naslednjem trenutku se bo pojavila tabela z eno vrstico, dvemi stolpci in robom.

   

   

Če tabelo označite, se bodo v desni orodni vrstici prikazale dodatne možnosti za urejanje tabel.

 

  • Za dodajanje vrstice kliknite v tabelo in nato vstavite vrstico s klikom na ikono  Vstavi vrstico. To lahko naredite tudi na začetku ali v sredini tabele. Nova vrstica se bo vedno ustvarila pod tabelo v katero ste predhodno kliknili. 
     
  • Za brisanje vrstice: Kliknite v vrstico, ki jo želite izbrisati in nato kliknite na gumb  Izbriši vrstico.  
     
  • Za dodajanje novega stolpca: Kliknite v stolpec pred področjem kjer želite imeti nov stolpec. Kliknite na gumb  Vstavi stolpec.
     
  • Če želite izbrisati stolpec, klknite vanj in nato na gumb  Izbriši stolpec.
 

 

Za združitev večih sosednjih celic, jih najprej označite, da se obarvajo rdeče in nato kliknite na gumb Združi celice. Celice lahko združujete samo v eni in isti vrstici (slika spodaj).

 

Za razdelitev celice v eno ali več celickliknite najprej v to isto celico in nato gumb  Razdeli celico. Če želite še bolj razdeliti celico, samo nadaljujte s klikanjem istega gumba.


 

Če želite odstraniti rob tabele, ga morate nastaviti na 0px. 
Če robu tabele želite dodati določeno barvo, kliknite na kvadratek poleg okenca in določite barvo. 

 

Če želite med celicami imeti razmak, ga določite s pomočjo Celičnega razmaka na desni strani. Z določanjem obloge celice, določamo razmak med celico in vsebino, ki se nahaja v tej isti celici. 

 

Spodaj vidite kako dodajanje celičnega razmaka in obloge celice vpliva na končni videz tabele.

  

Ni celičnega razmaka niti obloge celice Celični razmak omogočen Obloga celice omogočena

 

Za določanje vertikalne poravnave vsebine v celici uporabite padajoči meni Vertikalna poravnava. Izbirate lahko med Vrhom, sredino in dnom. 

 

V nekaterih primerih boste želeli v že obstoječo tabelo dodati tudi novo tabelo. V takšni situaciji enostavno kliknite v že obstoječo tabelo in nato gumb  vstavi tabelo

 


Velikost in dimenzije tabele

Tabeli lahko določate velikost v odstotkih ali v pikslih. Oboje lahko spreminjate po vaši volji.  


Z dimenzijoniranjem s pomočjo odstotkov, širina tabele ne bo fiksna. V takšnem primeru se bo prilagajala širini celotne strani ali tabele v kateri se nahaja. Z dimenzioniranjem s pomočjo pikslov pa bo vaša tabela fiksna in se ob različnih ločljivostih zaslonov in brskalnikov ne bo spreminjala.

 

Podobno lahko določamo širino stolpca, ki se nahaja v tabeli. Torej ne določamo samo velikosti tabele, temveč tudi velikosti celic, ki jih ta tabela vsebuje. Recimo, da želite vsebino razdeliti na tri enake dele....če vsaj dvema od teh treh stolpcev določimo širino 33%, se bodo celice razdelile enakovredno glede na širino matične tabele. 
Če vemo, da je tabela široka npr. 600 px, lahko stolpcem določimo tudi širino 200 px. Torej lahko uporabimo tako piksle, kot tudi odstotke.


Ko določate odstotke, vedite da skupna vrednost odstotkov ne sme presegati skupnih 100%. 

Ko za določanje širine celic v tabeli uporabljate piksle, skupna vrednost ne sme presegati širine matične celice.

Če bo vaša vsebina vseeno presegala širino, ki ste jo preddoločili za celice in tabelo, se bodo te prilagodile širini vaše vsebine.
Bodite torej pazljivi pri prenašanju vsebine iz drugih spletnih mest, ker je lahko širina tabele (ki je ne vidite) večja, kot ste jo določili v vašem urejevalnik teksta in slik.

   
 

Uporaba barv v tabelah za lepši izgled vaše vsebine

S pomočjo barvne palete (ko kliknete na kvadratek za tabelo ali celico) lahko tabelam in celicam določate barvo ozadja. To lahko najprej izberete iz predlaganih barv (v skladu z vašim dizajnom vam sistem Spletnik predlaga najbolj verjetne in skladne barve) ali pa vnesete vrednost za neko določeno barvo...npr. #ffffff za belo barvo. 

 

Za dostop do barvne palete torej kliknite na ikono  za ozadje tabele ali ozadje celice.

 

Za odstranjevanje barve kliknite na ikono  za izbris.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets


Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".