Dodaj in uredi tekst

Urejevalnik teksta in slik vam omogoča, da vsebini dodate tekst, ga uredite z različnimi slogi in ga poživite s slikami ali drugimi medijskimi vsebinami.
S klikom na ikono Uredi se vam bo odprl urejevalnik, v katerega lahko ali vtipkate tekst ali pa ga enostavno prekopirate s katerekoli druge lokacije (iz dokumenta ali iz spletne strani) in ga prilepite v željeno polje v urejevalniku.  
  

  

Ko je tekst vnešen in ste zadovoljni tako z njegovo obliko, kot tudi s porazporeditvijo, kliknite na gumb  Osveži, ki se nahaja v levem spodnjem kotu urejevalnika. Orodna vrstica, ki se nahaja na vrhu urejevalnika, vsebuje vsa potrebna orodja, s katerimi lahko oblikujete tekst in mu dodajate različne vsebine. 

 

Urejevalnik ima vse kar spletna stran potrebuje za kvalitetno in iskalnikom prijazno izdelavo vsebine. 

 

Pa si poglejmo, kaj vse še lahko počnete z urejevalnikom:
 

 

Določanje sloga pisave

Padajoči meni (Slog), ki se nahaja v levem zgornjem kotu urejevalnika, vam omogoča določanje sloga pisave. Ti slogi so precej odvisni od predhodne izbire grafičnega dizajna, saj sistem ne dovoljuje slogov, ki niso kompatibilni z dizajnom. Na ta način vam sistem Spletnik svetuje, kako naj izgleda vaša spletna stran in vas pri tem omejuje pri morebitnem "packanju" po spletni strani. 

Če želite, lahko skozi nastavitev spletnega mesta, dodate lastne sloge pisave.


Za uporabo določenega stila, označite tekst, ki ga želite spremeniti in nato kliknite na izbrani slog, npr. navadni, običajno velik, ipd.

Četudi kopirate tekst iz drugih lokacij, se bo ta ob vnosu v urejevalnik (CTRL+V) avtomatično spremenil v navadni slog. Torej, ne glede na kodiranje in slog pisave, se bo tekst takoj prilagodil vašemu predizbranemu grafičnemu dizajnu. 


Na ta način uporabnik urejevalnika ni prepuščen samemu sebi, temveč nad njim vedno bedi sistem Spletnik, katerega končni cilj je vedno bil (in vedno bo), lepa, urejena in učinkovita spletna stran.


Urejanje teksta
Urejevalnik teksta in slik vključuje večino standarnih možnosti za urejanje teksta. Teh pa ste verjetno že vajeni iz Worda, Notepada ali Wordpada. Oglejmo si jih...

 Z uporabo te skupine ikon lahko tekst poudarite, ga naredite poševnegapodčrtate ali prečrtate. Vsako od teh ikonic lahko nadomestite tudi z pritiskom na tipke na vaši tipkovnici. Če boste te ikonice preleteli z miško, boste tudi videli kaj morate klikniti v primeru "ročnega oblikovanja" besedila. Za poudarjeni tekst B -> Ctrl+B, za poševni I-> Ctrl+I in  za podčrtani tekst  U-> Ctrl+U .

 Ikone za poravnavo teksta vam omogočajo da določate pozicijo teksta. Lahko ga poravnate levo, desno, sredinsko in obojestransko.

 Te ikonice omogočajo izdelavo seznama, ki je lahko označen s številkami, črkami ali krožci. 

 Že želite določen odstavek zamakniti v desno ali levo stran, označite tekst in kliknite na eno od teh dveh ikon.

 Ti dve ikoni prideta prav v primeru, če v vsebini želite imeti "dvignjeno" ali "spuščeno" besedilo.

  S pomočjo "koledarčka" lahko v besedilo vstavite trenutni datum in čas.



Shrani, izreži in prilepi. Razveljavi in uveljavi tekst, ... 
 S pomočjo Ikone Shrani lahko hitro shranite vsebino, medtem ko jo urejate. Ne da bi pri tem morali osvežiti vsebino ali objaviti stran. Shranjene spremembe bodo takoj prenešene na stran. Ta funkcija pride zelo prav v primeru, ko izdelujete vsebino in pri tem obstaja nevarnost, da se lahko recimo prekine povezava. Zakaj bi morali narediti vse še enkrat, ko pa lahko vedno samo kliknete na ikono za shranjevanje sprememb. Shranite lahko tudi s pomočjo dveh tipk, in sicer Ctrl + S.

 Ikone Izreži, kopiraj, prilepi, so sestavni del vsakega tekstovnega urejevalnika. Tako kot se uporabljajo drugje, jih lahko koristimo tudi tukaj. Enostavno označite tekst, kliknite na ikono (izreži, kopiraj) in nato zopet kliknite, tokrat v prostor kamor želite prilepiti ta tekst. Kot alternativo lahko uporabljate tudi tipkovnico. Za Izreži uporabite Ctrl+x, za kopiraj Ctrl+c in za prilepi Ctrl+v.

 Ti dve puščici vam omogočata razveljavljanje in uveljavljanje urejanja. Če poenostavimo, če se želite vrniti na predhodno akcijo, kliknite na razveljavi ali pritisnite Ctrl+z, če pa ste korak že razveljavili in želite zopet uveljaviti vmesni korak, potem kliknite uveljavi ali pritisnite Ctrl+y. Ikona razveljavi pride zelo prav v primeru, če ste naredili korak, za katerega želite da ga ni bilo. Torej, če ste kaj izbrisali ali premaknili in bi radi stvari vrnili na svoje mesto, je (pod pogojem, da niste vmes ničesar shranjevali) v tem primeru najlažje samo klikniti na ikono razveljavi.

Ko ste končno zadovoljni z vsebino, pritisnite gumb , ki se nahaja na dnu urejevalnika. S tem boste dokončno spremenili vsebino na vaši strani, tako kot ste jo že s klikom na Shrani.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets


Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".