Delo s slikami v urejevalniku

Delo s slikami v urejevalniku

Z uporabo tekstovnega in slikovnega urejevalnika lahko popestrite svoja besedila s slikami in s tem naredite svoje članke in predstavitve bolj atraktivne. Za dodajanje slike kliknite znotraj gradnika, da se vam odpre urejevalnik in nato kliknite na položaj kamor želite vstaviti sliko. Nato iz orodne plošče na desni strani kliknite ikono za vstavitev slike. Na desni strani se bo pojavilo okno, kamor lahko naložite vašo sliko.

 

Drugi način za vstavitev slike je, da iz levega menija > elementi > slika potegnete in spustite gradnik na željeno mesto, ki se bo obarvalo z modro. Nato se bo odprlo pojavno okno kamor lahko naložite vašo sliko.



 


 Slike lahko naložite na tri načine.
  1. Primi in spusti iz lokalne mape v okno za nalaganje slike
  2. Iskanje slike skozi vmesnik (klik na področje za dodajanje slike bo odprlo vmesnik)
  3. Dodajanje slike iz zunanjega URL naslova. Preprosto kopirajte in prilepite URL v vrstico in kliknite Dodaj sliko (Add Image)
* Slike z znakoma # in ? v imenu lahko naložite le z 1. in 3. metodo.

 

Lahko pa tudi uporabite zbirko slik (zavihek Zbirka slik oz. Image Library) in izberete sliko iz zbirke.

Ko sliko naložite bo njena velikost avtomatsko prilagojena na privzeto vrednost. Na voljo imate 3 prednastavljene velikosti slik: majhna (150px široka), srednja (250px široka) in velika (originalna velikost). Lahko pa tudi nastavite svoje dimenzije (Custom size). Čeprav se slika zmanjša, sistem ohrani originalno sliko zato, da lahko pozneje spreminjate velikost brez izgube kvalitete.

 

S klikom na sliko se bo na desni strani pojavila paleta orodij za urejanje slike (nastavitev velikosti, obrobe, postavitve in efektov).

Naloženo sliko lahko kadarkoli zamenjate s klikom na gumb Zamenjaj (Change). Če kliknete gumb Edit se bo slika odprla v zunanjem urejevalniku kjer lahko sliko obrežete, rotirate, spreminjate velikost in dodajate efekte.

Privzete nastavitve vam omogočajo, da nastavite velikost slike s tem, da vnesete željeno širino in višino. Ko sliki spreminjate velikost je priporočljivo, da zaklenete razmerja stranic s klikom na ključavnico in s tem preprečite popačenje slike. Da sliko vrnete v prvotno velikost kliknite na gumb Reset.


OPOMBA: Spreminjanje velikosti slike v urejevalniku bo sliko zmanjšalo le vizualno, ko se stran naloži. Slika na strežniku bo ostala originalne velikosti. Za optimizacijo slik je priporočljivo, da jih predhodno zmanjšate v programu namenjenem za urejanje slik. S tem boste pospešili nalaganje strani.

 

Polje Mouse-over caption vam omogoča, da vstavite opis slike, ki se bo pokazal, ko bo nekdo z miško lebdel nad sliko. To ima vpliv tudi pri SEO optimizaciji in je priporočljivo, da polje izpolnite na ključnih slikah.

Pri zadnji privzeti nastavitvi lahko sliko pozicionirate in nastavite oblivanje besedila okoli slike.
 
  • Ni oblivanja
  • Levo oblivanje
  • Desno oblivanje

Z vklopom naprednih nastavitev imate dostop do dodatnih funkcij.

Spreminjanje prostora okoli slike v razmerju s tekstom z nastavitvijo zgornjega, spodnjega, levega in desnega odmika v pikslih.



V sekciji Efekti lahko nastavimo efekta Instant Photo in Reflex.

OPOMBA: Efekta nista vidna v urejevalniku besedila in slik ampak samo na strani.
   


Slikam lahko dodate obrobe z nastavitvijo Border width kjer vpišete širino obrobe v pikslih in izberete željeno barvo s klikom na barvno ikono desno od polja. S klikom na to ikono se bo odprlo okno kjer lahko izberete barvo obrobe ali pa jo odstranite.

Slike z "Mouse over efektom" dodajo strani interaktivnost in nakazujejo na to, da se bo nekaj zgodilo če nekdo klikne na sliko.

       

Mouse over efekt z animacijo lahko ustvarite z nalaganjem druge slike v polje pod Mouse-over opcijo. Ko je slika naložena lahko izberete animacijo iz seznama tranzicij.

Naloži sliko                                                       Izberi tranzicijo                                      Slikovni učinki


Animaciji Fade-in in Dissolve na prvi pogled izgledata enako, vendar je razlika občutna pri slikah s prosojnim ozadjem. Pri Fade-in učinku spodnja slika ostane in druga slika se prikaže na vrhu - obe sta nato združeni. Pri dissolve pa spodnja slika izgine in nato se pojavi zgornja slika na njenem mestu.


Glede na velikost slike, ki ste jo izbrali, imate na voljo orodja, ki vam omogočajo urejanje slik znotraj tekstovnega in slikovnega urejevalnika. Preprosto lahko sliko obrežete in približate v željeno območje slike brez uporabe drugega orodja. Rezultati so takoj vidni. Ta orodja so na voljo tudi za Mouse-over slike. Omenjene nastavitve so na voljo le, če so vklopljene napredne nastavitve in če je izvorna slika večja od te v urejevalniku.

    
 

Slike, ki so večje od njihove prikazne velikosti bodo imele zoom opcijo, ki vam omogoča približevanje, oddaljevanje in premikanje slike znotraj dimenzij. Ta orodja vam omogočajo enostaven način za popestritev in urejanje vaših slik. Slike z Mouse-over efektom bodo imele v desnem zgornjem kotu ikono za menjavo med slikama. S klikom nanjo lahko nato urejate Mouse-over sliko.

    
 

 

S klikom zunaj urejevalnika boste spremembe potrdili in jih shranili.


OPOMBE: Instant Photo in Reflex efekta nista združljiva z Mouse-over slikami.

Kompatibilnost efektov z brskalniki:
1. Iris efekt bo v brskalnikih IE7/8 prikazoval kvadrat namesto kroga.
2. Uporabniki brskalnikov Safari/Chrome lahko zaznajo preskok pri uporabi Mouse over efekta.