Upravljanje povezav

 

Na tekstovno in slikovno gradivo lahko enostavno dodate povezavo, ki je lahko notranja (na eno izmed vaših podstrani) ali zunanja (na nekatero drugo spletno stran). Lahko pa naredite tudi povezavo na specifično točko znotraj daljšega besedila z uporabo sider.

 

Notranje povezave

Za kreacijo notranje povezave vstopite v urejevalnik teksta s klikom na gradnik in označite izbran kos besedila na katerega želite postaviti povezavo.

 



Kliknite na ikono Vstavi pozezavo (Insert link), ki se nahaja na desni strani. Pojavila se bo plošča za upravljanje s povezavami kjer lahko izberete vrsto povezave Internal link in izberete stran na katero želite, da povezava vodi (Link to).





 

Zunanje povezave

Za dodajanje zunanje povezave sledite istim korakom kot zgoraj, vendar namesto Internal page izberite External type. V polje Link to nato vnesite naslov strani na katero želite, da vodi povezava* (npr. www.google.si)


Za ustvarjanje povezave na e-mail preprosto izberite Link type > Email in nato v polje Link to vpišite poštni naslov. Ko bo nekdo kliknil na povezavo mu bo odprlo njegov poštni odjemalec tako, da bo lahko takoj poslal poštno sporočilo.
Na isti način lahko vstavite povezavo za telefonsko številko.




*Povezavo lahko v to polje tudi prilepite z bližnico CTRL + V.

Privzeto je, da se vse notranje povezave odpirajo v istem oknu brskalnika, vse zunanje povezave pa se odpirajo v novem oknu. Z vklopom naprednih nastavitev lahko nadzirate v katerem oknu se bo povezava odprla.
 

  • Isto okno
  • Novo okno
  • Lightbox (slika se ob kliku poveča)
  • Search Engines nofollow (povezave iskalniki ne bodo indeksirali)


 

Sidra

Sidra so zelo uporabna, ko želite bralca pripeljati na specifično točko v besedilu, ki se nahaja na daljši strani.


Prvo morate vstaviti sidro na mesto kamor želite, da povezava vodi.

  • Kliknite na mesto kjer želite vstaviti sidro in potem kliknite na ikono Vstavi sidro. Na mestu se bo pojavila majhna ikona sidra.
  • Sidru lahko spremenite ime s klikom na njega - nato v polje Anchor name vstavite željeno ime.

  • S klikom zunaj gradnika boste potrdili spremembe in sidro bo shranjeno. 

Na sidro lahko vodi povezava iz teksta in slik, navigacijskih menijov in slik v galeriji.

Za kreacijo povezave na sidro:
  • Označite besedilo oz. sliko na katero želite dodati povezavo.
  • Kliknite Insert Link (vstavi povezavo), izberite Notranja povezava (internal link), izberite stran na kateri se nahaja sido in nato izberite sidro**.
  • S klikom zunaj gradnika boste spremembe potrdili in shranili.

 

**OPOMBA: Da lahko izberete sidro ga morate najprej shraniti.