Kako izdelam "sitemap" (zemljevid strani) za svojo spletno stran in ga dodam v Google

Dodajanje Sitemap-a („zemljevida vaše spletne strani“) na vašo spletno stran bo iskalnikom definitivno olajšala njihovo redno indeksiranje vaše spletne strani. 

Pajki vas bodo obiskali pogosteje in posledično bo vaša spletna stran (če bo vsebina pajkom po godu) uvrščena višje, kot je sedaj.

 

Kaj je Sitemap?

Sitemap je seznam vseh obstoječih podstrani na vaši spletni strani, izdelan v formatu .xml, ki pajkom omogoča lažje in hitrejše indeksiranje strani.

 

Kako izdelam Sitemap?

Pred vami so enostavna navodila za izdelavo in prenos Sitemapa na vašo spletno stran:

1. Če želimo Sitemap izdelati hitro in enostavno, lahko za to uporabimo on-line orodjehttp://www.xml-sitemaps.com (orodje je v angleškem jeziku).

 

2. V vpisno polje vpišite naslov spletne strani (URL) in kliknite na gumb Start. Ustvarjanje zemljevida strani bo trajalo nekaj trenutkov.

3. Vaša Sitemap datoteka je sedaj izdelana. Na voljo je več različnih formatov - nas zanima datoteka .xml, ki jo prenesete najprej na računalnik - pri tem ne spreminjajte imena datoteke!

5. V kolikor za urejanje spletne strani uporabljate sistem Spletnik, bo dodajanje Sitemap datoteke zelo preprosto. Če pa za urejanje spletne strani uporabljate drugačen uredniški sistem (CMS), potem imejte v mislih, da je potrebno Sitemap XML datoteko prenesti v Root mapo vaše spletne strani.

 

Kako prenesem Sitemap .xml datoteko na mojo spletno stran?

  1. Vstopite v uredniški sistem Spletnik (vpišite uporabniško ime in geslo), s katerim ponavadi urejate vašo spletno stran in v desnem zgornjem meniju izberite „Nastavitve strani“.
  2. Odprlo se vam bo okno, v katerem se nahajajo splošne in napredne nastavitve vaše spletne strani. V sekciji „Statične datoteke strani“ kliknite na gumb Browse (brskaj) in na vašem računalniku poiščite Sitemap .xml datoteko.
  3. S klikom na gumb „Prenesi“ prenesite datoteko na vašo spletno stran.
  4. Potrebno je samo še osvežiti spremembe, objaviti spletno stran in se nato odjaviti iz sistema Spletnik. 

S tem dejanjem ste na spletno stran dodali Sitemap .xml datoteko in vašo spletno stran naredili še bolj prijazno iskalnikom. Namreč pajki, ki so do sedaj vašo spletno stran obiskovali bolj poredkoma, bodo sedaj natančno vedeli kaj vaša spletna stran vsebuje. To pomeni, da bodo hitro zaznali vsakršno spremembo spletne strani in predvsem vedeli, kdaj ste dodali kakšno svežo vsebino ki bi jo bilo potrebno uvrstiti v iskalnik. 

 

Pomembno!Vsakič, ko dodajate novo vsebino, je priporočljivo generirati novo sitemap datoteko. V primeru, da vsebino dodajate dnevno, je priporočljivo to narediti vsaj dvakrat mesečno.

 

Dodajanje Sitemap datoteke v Google Search Console

Google bo prej ali slej sam našel vašo Sitemap .xml datoteko, vendar to lahko traja nekaj časa.  V kolikor želite, da Google vašo spletno stran začne indeksirati nemudoma, potem lahko Sitemap .xml datoteko vnesete direktno v Google Search Console. Tukaj se nahajajo Googlova navodila, ki so vedno aktualizirana.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets


Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".