Predstavitev delovnega okolja

Predstavitev delovnega okolja

Potem ko se prijavite v urejevalnik svoje spletne strani, vstopite v kar imenujemo Admin Pogled. Admin Pogled izgleda zelo podobno kot pogled obiskovalca vaše strani (to je tisto, kar bodo vaši obiskovalci videli, ko pridejo na vašo spletno stran). V Admin Pogledu obstajajo dodatne možnosti, ki vam omogočajo, da urejate več vidikov svoje spletne strani: vnašate, urejate, brišete vsebino, upravljate z aplikacijami, bazami podatkov za dostop in več. Vse te Admin možnosti so dostopne preko levega menija, zgornjega admin menija in mnogo elementskih menijev - po enega za vsako vsebino elementa na strani.
 

Levi meni

Iz levega menija vnašate vse vrste vsebine - Besedilo in slike, Slikovne galerije, področja za datoteke , obrazce, HTML izsečke ali sekcije. Lahko Upravljate s stranmi, Nastavitve dostope do aplikacij, urejate Lastnosti spletnega mesta in Pregledate nastavitve računa.

 
V sekciji Gradnikov najdete vse gradnike, ki jih lahko postavite na svojo stran - Besedilo in Slike, Slikovna galerija, Področje za datoteke, Obrazec.


 



 

 

 
V sekciji Aplikacije najdete svoje nameščene aplikacije in dostopate do kataloga aplikacij preko katerega lahko namestite in odstranite aplikacije.




 
 
 
Za postavitev gradnikov na stran željeni gradnik primite in povlečite nad stran kjer se bodo področja kamor ga lahko umestite, obarvala z modro.  Pomaknite gradnik nad področje in ga spustite.





 
 
Kliknite na Strani, da odprete okno za upravljanje z vašimi stranmi

Kliknite na Teme, da odprete galerijo tem katere lahko naložite na vašo stran ali pa posodobite vašo trenutno temo.

Kliknite na Prilagodi temo, da odprete meni za urejanje barvne sheme, pisave in ozadje vaše strani.








Kliknite na Nastavitve strani za urejanje opcij, ki vplivajo na celotno spletno stran: vpis domene, dodajanje meta podatkov, zaščita strani z geslom, itd.

V meniju Moj račun (če je na voljo) lahko vnesete vse osebne podatke, ki želite, da so povezani z vašo stranjo, pogledate, če so na voljo nadgradnje in izbrišete vašo spletno stran.

V meniju Pomoč boste našli navodila za uporabo urejevalnika in nasvete za upravljanja s stranjo.

Opcija Odjavi se vas bo odjavila iz urejevalnika in preusmerila na končno stran (tisto, ki jo vidi obiskovalec).


   

Elementski meniji

Vaša spletna stran je sestavljena iz različnih vsebinskih gradnikov - tekst, slikovne galerije, obrazci ipd. Vse gradnike lahko urejate tako, da se z miško pomaknete nad gradnik. Pojavil se bo moder okvir, ki bo označil območje za urejanje. Prav tako se bo prikazal stranski meni na desni strani gradnika.

Nekateri vsebinski gradniki (prazna navigacija / podnavigacija ali HTML izsečki ), ki ne vsebujejo vsebine se bodo prikazali kot siv pravokotnik, ki označuje njihovo pozicijo. Način za urejanje je isti kot za druge elemente.




V stranskem meniju za urejanje vsebinskih gradnikov se nahajajo naslednje funkcije:

S klikom na kolešček dostopate do urejevalnika vsebine.


S klikom na koš izbrišete izbrani gradnik. Pojavilo se bo pojavno okno, ki vas vpraša za potrditev brisanja.
 
S klikom na to ikono boste gradnik kopirali na odložišče, ki se nahaja v levem meniju. Vsebino lahko iz odložišča prilepite na vašo spletno stran na isti način kot, da bi dodajali nov vsebinski gradnik (primete in potegnete na stran).


S klikom na to ikono izbrani element skrijete pred obiskovalci vaše strani. Vsebina bo še vedno vidna v Admin pogledu vendar je končni uporabnik ne bo videl. V Admin pogledu je skrita vsebina rahlo prozorna/zamegljena.


S klikom na to ikono boste lahko označili več gradnikov hkrati za lažje kopiranje/brisanje večih gradnikov hkrati. Okoli označenega gradnika se pojavi modra obroba.


Ta ikona je prisotna v menijskih gradnikih in vam omogoča dodajanje novih menijskih postavk.

Če želite gradnik prestaviti drugam lahko to storite s klikom na  ikono in ga potegnite na željeno mesto, ki se vam označi z modro barvo.
 

Zgornji Admin meni

 
Zgornji meni se nahaja na vrhu Admin pogleda. Vsebuje gumbe za dostop do Nastavitev strani, dodajanje novih strani, pregled strani kot obiskovalec in objavljanje vsebine.

Gumb Nastavitve strani odpre nastavitve s katerimi lahko urejate postavitev vaše strani, barvno temo ipd.


S klikom na gumb Nova stran boste dodali novo stran. Pojavilo se bo pojavno okno v katerega boste vnesli ime strani, sliko strani, URL, ipd.

S klikom na gumb Predogled si lahko ogledate stran tako, kot jo vidi vaš obiskovalec. Ko imate vklopljen predogled lahko še vedno urejate spletno stran ali jo objavite s klikom na gumb Edit ali pa Publish. Pred objavo strani se pojavi pojavno okno.
 


S klikom na gumb Publish objavite vse spremembe, ki ste jih naredili v Admin pogledu tako, da postanejo vidne tudi obiskovalcem.