Urejanje ozadja

Ozadje vaše spletne strani lahko zelo hitro in enostavno spremenite ter tako poskrbite za popolnoma nov izgled, ki bo navdušil vaše obiskovalce.

 

Video posnetek z navodili za urejanje ozadja

(navodila so v angleškem jeziku)

 

Če želimo elementom spremeniti ozadje, najprej z miško izberemo želeni element. Ob levi strani se nam odpre orodna vrstica, kjer kliknemo na Background in odprejo se nam vse možnosti za urejanje ozadja. 

 

Prva od možnosti je izbira barve za ozadje. S klikom na Background Color se nam odpre novo okno, preko katerega lahko izberemo poljubno barvo. Barvo lahko spremenimo za vsak element posebej.

Namesto enobarvnega ozadja lahko za ozadje dodamo tudi sliko. To storimo tako, da se z miško pomaknemo do razdelka Background Image, kliknemo browse in naložimo želeno sliko. 

 

 

 

S tem smo uspešno nastavili sliko za ozadje, to sliko pa lahko tudi prilagajamo glede na velikost - Background Size. Pri tem imamo 4 različne možnosti: 

  • auto - sistem samodejno prilagodi velikost slike za ozadje
  • cover - raztegne čez celoten vsebin besedila
  • contain - ohrani izvorne velikost slike
  • manual - s to možnostjo lahko samodejno prilagajamo velikost slike  

​​​​​​Poleg razmerja velikosti lahko določamo tudi ali oziroma kolikokrat se bo slika ponavljala. Pri tem imamo štiri možnosti ponavljanja:

  • no-repeat - se ne ponavlja
  • repeat - sistem avtomatsko določi način ponavljanja 
  • repeat-x - ponavljanje slike po X osi
  • repeat-y - ponavljanje slike po Y osi

Sliki za ozadje lahko tudi določimo odmik od zgornjega in levega robu. Na spodnjem primeru smo določili odmik 10 pikslov levo in zgoraj.

Dodajanje preliva

Poleg enobarvnega ozadja ter slike, lahko besedilu določimo tudi preliv. V kolikor želimo določiti preliv, se pri razdelku Background pomaknimo do dna in kliknemo na Gradient.

Odpre se nam novo okno, kjer lahko določimo nastavitve preliva. S klikom na gumb Add a Color dodamo novo barvo, katero želimo v prelivu. Izberemo lahko le dve ali več barv. Vsako novo barvo dodamo s ponovnim klikom na Add a Color

Vsaki barvi določimo tudi v kolikšem obsegu bo prisotna v prelivu. To najlažje določamo v %. V kolikor bomo izbrali dve barvi ter obema določili prisotnost 50% ne bomo dosegli efekta preliva, temveč bo pol vsebnika ene barve, pol pa druge. Določimo lahko dve vrsti preliva:

  • linearni (linear) - določimo lahko kot pod katerim se bodo barve prelivale
  • radialni (radial) - bo povzročil da se preliv razžiri navzen v krogu. 

 

S klikom na gumb Save boste spremembe uspešno shranili in objavili.

 

Ne najdete odgovora na svoje vprašanje?


V tem primeru lahko preko vaše Spletnik nadzorne plošče oddate zahtevek za tehnično pomoč.

Povezava za oddajo zahtevka:
https://spletnik.platformax.com/frontend/tickets


Zahtevek lahko oddate tudi tako, da se vpišete v svojo Spletnik nadzorno ploščo in
v spustnem meniju "Pomoč uporabnikom" na vrhu strani izberete zavihek "Zahtevaj podporo".